Wat zijn goede kegeloefeningen?

17 April 2023

Een strakkere vagina en je goed en zelfverzekerd voelen tijdens de seks. Elke vrouw in haar jonge jaren zal hier nog niet zo veel last van hebben. Ben je al iets ouder,  zeker wanneer je kinderen hebt gekregen, dan kan dit wel anders zijn. Voor deze vrouwen is het niet vanzelfsprekend dat de vagina zo voelt als in haar jongere jaren. Hiernaast is het ervaren van een orgasme een stuk intenser en krachtiger wanneer de vagina in topconditie is. Wat als we je vertellen dat jij jouw vagina in topconditie kan houden door deze te trainen. Zeker met kegeloefeningen, die je samen met vaginale ballen uitvoert, train jij jouw bekkenbodemspieren terwijl je van een opwindend gevoel geniet. Hoe en wat gaan we je allemaal vertellen in deze blog.

Wat zijn bekkenbodemspieren?

Jouw bekkenbodemspieren zul je niet meteen associëren met de vagina maar toch zijn beide inherent verbonden met elkaar. Bekkenbodemspieren zijn een set spieren in de onderbuik die alle organen op hun plek houden. Zo zijn de baarmoeder en vagina hiervan ook onderdeel. Tijdens het ervaren van een opwindend gevoel activeer je naast de erogene zones ook de rest van deze organen. Hoewel onbewust, spelen deze organen dus een grote rol bij de seks en voor een fijn opwindend gevoel.

Voordat je gaat beginnen aan bekkenbodemtraining is het van belang dat je ongeveer weet wat je kunt verwachten. Hoe en wat kun je best als volg uitzoeken. Beweeg langzaam met twee vingers binnen de vagina in alle richtingen. Zorg dat beide vingers goed tegen elkaar gehouden wordt. Let op wanneer de bekkenbodemspieren samenspannen en hoeveel spanning hierop staat. Let hierbij goed hoeveel kracht de vingers moeten zetten voor een stimulerend strak gevoel. Let wel even op dat dit geen echte oefening is maar enkel om waar te nemen waar de focus moet liggen.

Hoe train je bekkenbodemspieren?

Zoals eerder besproken kun je de bekkenbodemspieren trainen door deze te combineren met vaginale ballen en speciale oefeningen. Wat deze oefeningen precies zijn zullen later nog uitgebreid toelichten. Kegeloefeningen voer je uit met Ben Wa ballen, liefdesballen of vaginale ballen. Dit zijn allemaal termen voor losse verzwaarde balletjes, die je in de vagina heen en weer laat bewegen. Hoe en wat voor ontwerp deze ballen moeten zijn ligt geheel aan de gebruiker. Wat we als tip kunnen geven is dat je als beginner het beste groot en licht begint. Je hebt immers weinig ervaring en bij kleinere en zware liefdesballen leidt dit eerder tot ongemak.

Kegelballen of liefdesballen gebruiken beperken zich niet enkel tot trainen van de bekkenbodemspieren. Deze worden namelijk ook gebruikt voor seksuele stimulatie. Tijdens gebruik worden de ballen heen en weer geschommeld en zorgen deze letterlijk en figuurlijk voor ‘spanning’. Spanning van de verschillende bekkenbodemspieren zorgen dat de vagina, na langere periode, strakker aanvoelt. Let wel dat dit niet van de ene op de andere dag zal veranderen. Voor een strakkere vagina is van belang om geregeld kegeloefeningen te doen. Net als met fitness moet je deze oefeningen volgen met regelmaat en intensiteit.

Kegeloefeningen voor bekkenbodemtraining

Nu je weet wat voor liefdesballen je nodig hebt gaan we over naar het echte werk. De kegeloefeningen voor een strakkere vagina. Gezien er veel variaties bestaan in oefeningen zullen we hier alleen op de meest effectieve varianten richten. Ben je benieuwd naar alle varianten waarmee je steeds kunt afwisselen, kijk dan gewoon op internet. Op internet en Youtube vind je veel soorten en mogelijkheden waar je wel een tijdje mee vooruit kan. Zorg wel altijd dat je goed sorteert op de verschillende moeilijkheidsgraden. Zo voorkom je dat de oefening veel te ingewikkeld wordt of dat je blessures oploopt bij het uitoefenen. Zeker bij gevorderde oefeningen zijn deze extreem intens en niet voor de lichte benen geschikt. Naast oefenen en trainen thuis behaal je het meeste voordeel wanneer de vaginale ballen voor een langere tijd in gebruik zijn. Door deze ook te dragen tijdens dagelijkse werkzaamheden kun je door de dag heen bezig zijn met het trainen van bekkenbodemspieren.

  1. De lift

Deze oefening is geschikt om staand, liggend of zittend uit te voeren. Oefen je deze voor de eerste keer uit, dan is staand het meest comfortabel en eenvoudig uit te voeren. Voer de kegelballen voorzichtig in de vagina en wen eerst aan het gevoel. Zonder te bewegen zullen de spieren nog niet samenspannen. Eenmaal je gewend bent geraakt aan het gevoel kun je beginnen met oefenen. Probeer eerst deuren van de ‘lift’ dicht te knijpen. Dit houdt in dat je de anus, vagina en urinebuis dicht knijpt door deze zo hard mogelijk samen te spannen.

Nadat je alle openingen goed hebt dichtgeknepen kun je vervolgens de vaginale ballen gaan liften. Dit houdt in dat je de ballen als het ware zo hoog mogelijk naar boven probeert te duwen. Anders gezegd probeer je jouw bekkenbodemspieren zo aan te spannen dat je op een gegeven moment de vaginale ballen laat bewegen. Naarmate je de oefening goed beheerst zul je de ballen veel sneller, en preciezer, naar de juiste positie kunnen manoeuvreren. Deze lift oefening kun je zo vaak doen als je kan. Een goede beheersing hiervan houdt in dat je de vaginale ballen binnen 15 seconden van onder naar boven laat bewegen.

  1. De knieën samenknijpen

Bij deze variant gebruik je, naast de vaginale ballen, een ander rond object zoals een voet- of tennisbal. Deze houding is het meest eenvoudig wanneer je dit zittend uitvoert. Ben je beginner dan is een kleine tennisbal klein en licht om de oefening onder de knie te krijgen. Plaats de tennisbal boven jouw knieschijven en leg druk op de knieën. Houd de tennisbal zo goed mogelijk samengeknepen en voer vervolgens langzaam de druk op. Bij een tennisbal belast je minder je beenspieren en meer de bekkenbodemspieren.

Tijdens het samenknijpen van de knieën span je de bekkenbodemspieren onbewust aan. Dit doe je voor 10 tot 15 seconden door flink de knieën samen te spannen. Hoe meer druk je geeft des te hoger de kegelballen naar boven worden gedrukt. Herhaal dit 2 keer achter elkaar en geef de knieën daarna even rust. Zorg dat je deze oefening niet te vaak achter elkaar herhaalt waardoor je geen spierpijn krijgt. Nadat je deze oefening goed beheerst kun je de volgende stap nemen door een grotere bal te gebruiken tussen de knieën. Zo intensiveer je de spanning op de bekkenbodemspieren voor meer resultaat.

  1. Optrekken van de knieën

Wellicht is deze oefening niet zo geschikt voor buitenshuis maar is deze wel zo effectief en eenvoudig in uitvoering. Deze variant kan enkel liggend worden uitgevoerd. Bij voorkeur met een zacht ondergrond, zoals een yogamatje of vloertapijt, die de druk verlichten op jouw rug. Liggend op de vloer trek je jouw knieën, één voor één op richting de hoofd. Door de spieren van de onderbuik samen te spannen neem je de bekkenbodemspieren ook hierin mee. De eerste keren zullen de knieën niet helemaal tot het hoofd komen. Dit is niet erg en na enkele malen oefenen zul je vanzelf merken dat je steeds verder komt.

Deze oefening kun je zowel met als zonder vaginale ballen uitvoeren. Voordeel bij gebruik met vaginale ballen is dat de bekkenbodemspieren veel preciezer getraind worden. Wanneer jouw hoofddoel een strakkere vagina is, zorgen vaginale ballen voor een gericht effect specifiek voor de vagina. Wil je nog intensiever aan de slag, kies dan kleine zware Ben Wa ballen voor extra effect. Let wel dat dit, gezien de intensiteit, niet voor elke vrouw is weggelegd. Verzwaarde kleine vaginale ballen samen gebruiken tijdens deze oefening is namelijk erg intens. Hierom adviseren we dit wanneer je gevorderd bent. Wanneer je de oefening regelmatig herhaalt heb je in no time fitte bekkenbodemspieren met alle voordelen van dien.