Wat is 'Vaginisme'?

6 Mei 2020

Vaginisme is een deels psychologische aandoening waar veel vrouwen tegenaan lopen wat bijdraagt aan fysiologische ongemakken, zoals pijn en ongewenst samenspannen van de bekkenbodemspieren. Hierdoor is seks met penetratie onaangenaam en pijnlijk wat jammer genoeg vaak leidt tot ongewenste frustratie voor beide partners. Voor sommigen geldt dit niet alleen voor seks maar ook voor ‘normale’ penetratie waarbij je bijvoorbeeld een tampon gebruikt. In deze blog bespreken we hoe je zelf van jouw vaginisme af kunt komen op een veilige en gemakkelijke manier.

 

 

Wat is een vaginisme set?

 

We adviseren altijd om eerst te zien wat je zelf kunt doen om hier van af te komen zonder direct hulp te hoeven zoeken op professioneel/medisch vlak. Een van de meest gebruikte, en tevens effectieve manier, is het gebruik van een vaginisme set. Met een dergelijk setje van vaginale dilators kun je lichte oefeningen doen waarbij je veilig, en volledig op jouw eigen tempo, meer zelfverzekerd gaat voelen. Er zijn natuurlijk ook vergelijkbare doeltreffende setjes die lijken op een vaginale dilator set; zoals een beginners buttplug set met verschillende maten voor beginners. Dit draagt psychologisch bij aan jouw positiviteit naar vaginale penetratie waardoor je minder angstig gaat voelen. Je went als het ware stap voor stap aan penetrale seks. Daarnaast leer je jouw vagina beter kennen en weet je op een gegeven waar de grens ligt. Stap voor stap verleg jij de grenzen wat jouw vagina aan kan, en dat allemaal op jouw eigen tempo en gemak. Maak je maar geen zorgen, het gebruik van dergelijke vaginale dilators kun je gewoon gebruiken op de slaapkamer of in bad waar het lekker vertrouwd is. Wanneer je hier mee begint, zul je opmerken dat:

 

 

  1. Pijn tijdens de seks, stapsgewijs, zal afnemen waardoor je volledig zonder pijn kunt gaan genieten van seks.
  2. Een fijn en zorgeloos vrij gevoel krijgt wanneer er seksuele spanning ontstaat zonder het gevoel te krijgen waarbij je meteen in de stress schiet.
  3. Meer zelfvertrouwen krijgt in je eigen seksuele ontwikkeling en dat je stap voor stap zelfverzekerder gaat voelen. Immers, je hebt zelf de psychologische aandoening helemaal onder jouw controle.
  4. Wanneer je solo wilt gaan genieten, veel penetrale speeltjes kunt gebruiken waarvan je in eerste instantie dacht dat deze niet voor jou bedoeld zijn.

 

 

Hoe gebruik ik een vaginisme set?

 

We merken op dat vaak na aanschaf van een dergelijk vaginisme set, deze in de kast verdwijnt of dat deze in 90 procent van de gevallen, niet vaak genoeg gebruikt wordt om echt van vaginisme af te komen. Dit is natuurlijk erg zonde. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat veel vrouwen die worstelen met vaginale penetratie, nog nooit hun eigen vagina in de spiegel hebben gezien en daardoor deze nog niet zo goed ‘kennen’. Voordat je aan een vaginisme set begint, raden we dus aan om eerst jezelf goed te verkennen. Wanneer je deze stap al genomen hebt, kun je gaan beginnen aan een vaginisme set.

Zorg als eerste dat je in een vertrouwde omgeving zit waardoor je ontspannen bent. Kijk zelf of je meer op je gemak voelt indien je ligt of zit. Het voordeel van liggen is dat de bekkenbodemspieren  meer gaan ontspannen. Nadeel is dat je niet goed kunt zien hoe ver je de dilator naar binnen steekt. Wil je dit toch willen zien, dan kun je dit het beste zittend doen.

Zorg altijd voor voldoende glijmiddel op waterbasis!

Dit is iets wat we niet vaak genoeg kunnen benadrukken. Het gebruik van glijmiddel op waterbasis zorgt voor een aangenaam gevoel en bevordert gemak tijdens penetratie. Door vaginisme wordt vrijwel geen vaginale vocht aangemaakt in de vagina waardoor penetratie bijna niet gaat.

Begin altijd met de kleinste maat en werk in stappen naar de grotere varianten. Wanneer je voldoende glijmiddel hebt aangebracht begin je lichtjes met de top van de dilator geleidelijk naar binnen te brengen. Beoordeel wat jouw instapdiepte is en forceer niets. Raak voor zo ver mogelijk vertrouwd met de dilator binnen jouw vagina. Wanneer je niet verder kunt gaan, en de dilator niet blijft zitten, weet dan dat dit voor jou op dit moment voldoende is. Herhaal deze stappen totdat de dilator goed vast blijft zitten in de vagina. Met de kleinste maat zal dit meestal al na een kwartiertje geen problemen opleveren. Kom je er echt niet aan toe, dan is dat absoluut geen probleem en niet iets waarover je zorgen moet maken. Verwijder de dilator en zorg dat je even rust neemt zodat jouw bekkenbodemspieren nog meer gaan ontspannen. Blijft de kleinste maat eenmaal goed zitten en heb je niet veel last wanneer deze binnen blijft, probeer deze dan 10 tot 15 minuten binnen te houden om aan het gevoel te wennen. Om meer te ontspannen kun je tijdens deze 10 tot 15 minuten ook een tijdschrift lezen of televisie kijken. Je zou hier niet meteen aan denken maar toch is dit voor veel vrouwen een goede afleiding. Voel je je seksueel opgewonden tijdens het gebruik van een vaginisme set, probeer deze gedachte dan vast te houden zodat je de volgende keer dit gevoel makkelijker weer krijgt. Een opwindend gevoel zul je hierdoor makkelijker kunnen simuleren tijdens jouw volgende seksuele ervaring. Jouw spieren zullen dit gevoel beter herkennen bij de volgende keer waardoor psychologisch een gevoel van spanning ontstaat. Dit is volkomen natuurlijk en houdt in dat je vordert in jouw ontwikkeling. Na de eerste stap kun je zelf beoordelen wanneer je voor de volgende stap klaar bent. Nogmaals, probeer niets te forceren.

Herhaal deze stappen en wanneer je eenmaal de middelste variant hebt bereikt, zal het niet meer lang duren voordat je helemaal gewend bent geraakt aan vaginale penetratie.

 

 

Waarom een vaginisme set en geen vibrator of dildo?

 

Een voordeel van een vibrator of dildo, is dat deze bijdraagt aan een snellere ontwikkeling in het prikkelen van de hersenen ter bevordering van seksueel genot. Helaas zien we vaak dat deze stap voor de meesten nog net iets te vroeg is waarbij het gevoel in de vagina nog niet voldoende ontwikkeld is om hier echt van te kunnen genieten. Daarnaast kun je bij dildo’s en vibrators moeilijk de voortgang bijhouden gezien deze altijd een grotere vorm hebben. Wil je toch met een vibrator of dildo beginnen, zorg dan dat je bij de mini vibrators of bullet vibrators begint! Zoek je iets wat meer lijkt op een penis, kun je ook kijken naar deze kleine penis vibrator van Blackdoor. Het ligt uiteindelijk volledig aan jou wat jij fijner vindt.