Wat is een penis plug

28 Juni 2022

Penis pluggen en dilators zijn mannenspeeltjes waarbij de plasbuis wordt gestimuleerd door penetratie met smalle plugs. Als opkomende trend in de BDSM scene hebben deze speeltjes ook hun weg gevonden naar het grote publiek. De ingebrachte plug kun je vergelijken met een kleine buttplug die, na penetratie, vast blijft zitten in de plasbuis. Deze vorm van masturberen of BDSM stimulatie is gewoon veilig mits je aan de voorschriften houdt. Het pluggen van de penis is ook bekend onder ‘Sounding’ waarbij het gaat om plasbuis stimulatie. Een goede penis plug is voor iedereen anders en, afhankelijk van de ervaring, is het verstandig om je eerst goed in te lezen. Zo zijn penis plugs net als andere sextoys in veel varianten verkrijgbaar. Met of zonder ervaring hebben we in deze blog een beknopte samenvatting over penis plugs en dilators en hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Een penis plug of dilator?

Vaak worden deze twee typen speeltjes door elkaar gehaald wanneer je gaat zoeken naar speeltjes voor plasbuis stimulatie. Een penis plug is voorzien van een langwerpig deel dat je in de plasbuis steekt met een vernauwende stop. Door de vernauwing blijft de penis plug vast zitten en kan de penis plug niet naar buiten glijden. Een penis plug wordt hierom vaker gezien als een speeltje voor beginners. Penis plugs zijn meestal gemaakt van siliconen waardoor deze een flexibele eigenschap hebben. Bij luxere varianten zijn penis plugs vaak van metaal waardoor ze ook een stuk zwaarder en hoogwaardiger aanvoelen.

Als alternatief voor gevorderden is de dilator een speeltje met langere penetratiediepte en breedte. Vaak zijn dilators gemaakt van hoogwaardige materialen zoals gepolijst metaal of transparant kunststof. Dilators zijn niet voorzien van een stop waardoor je deze steeds verder in de plasbuis kunt penetreren. Het is daarom van belang bij gebruik van een dilator dat je dit met meer zorg en voorzichtigheid doet waardoor er geen gevaarlijke situaties ontstaan. De meeste dilators zijn tevens voorzien van ribbel en kralen waarmee deze extra stimulerend is. Met een dilator kun je vaak beide uiteinden gebruiken voor penetratie en kun je deze op en neer bewegen.

Welke penis plug  of dilator is voor mij geschikt?

Zowel voor penis plugs als dilators is het belangrijk om eerst te kijken naar kleine varianten. Zeker wanneer je net begint is het onverstandig om meteen te starten met grotere maten. Vermijd ook altijd extra smalle varianten gezien deze de huidwand in de plasbuis kunnen beschadigen. Kies je voor de kleinere modellen, dan is de kans groter dat je de ervaring veel prettiger gaat vinden. Is de maatvoering te groot, dan is de kans groter dat dit voor ongemak leidt waardoor je de sensatie minder prettig gaat vinden.

Een penis plug of dilator uitzoeken dient gepaard te gaan met jouw wensen en ervaring. Niet elke penis plug is voor iedereen even fijn in gebruik en hetzelfde geldt voor dilators. Kijk je naar materiaalkeuze, dan zijn flexiblele materialen zoals siliconen eenvoudiger in gebruik maar bieden ze minder stimulatie dan solide materialen.

Ben je van plan om te experimenteren met sounding, dan is een zachte penis plug een betere keuze. Als gevroderd gebruiker jezelf willen trainen in Sounding, dan is het verstandiger om voor een dilator(set) te kiezen. Deze solide varianten bieden meer stimulatie en zijn geschikt om de plasbuis te trainen in sounding.

Naast ervaring speelt gebruik, met of zonder partner, ook een belangrijke rol wanneer je een dilator of penis plug uitkiest. Bij een penis plug kun je namelijk ook kiezen voor varianten met hol ontwerp of een speciale stop waarmee je seks kan hebben. Tijdens het dragen van deze speciale penis plug hoef je geen zorgen te maken dat de penis plug uit gaat schieten en kun je gewoon klaarkomen. Let hierbij wel op dat je dit van te voren bespreekt met jouw partner zodat hij of zij hiermee instemt.

Bij dilators is het niet mogelijk om deze tijdens de seks te gebruiken omdat de dialtor niet vast blijft zitten. Wel is het uiteraard mogelijk dat jouw partner deze gebruikt om jou te stimuleren tijdens een spannend rollenspel of tijdens een BDSM samenspel. Let goed op dat een dilator een speeltje is voor ervaren gebruikers en dat jouw partner ook de nodige ervaring heeft. Mocht dit niet zo zijn dan kunnen er gevaarlijk en pijnlijke situaties ontstaan.

Hoe gebruik je een penis plug?

Een penis plug gebruiken brengt voorzorgsmaatregelen mee waaraan je altijd moet houden. Dit komt omdat de plasbuis erg gevoelig is en bij schade leidt dit vaak tot ernstig letsel. Hierom is het belangrijk dat je zowel van te voren, als na gebruik, de penis plug goed moet ontsmetten. Het steriel maken van de penis plug kan met reinigingsalcohol of een desinfecterende toycleaner. Doe dit altijd voor en na gebruik om de hygiëne te waarborgen.

Het inbrengen van de penis plug doe je altijd wanneer de penis half stijf is. Wanneer de penis helemaal stijf is zal de plug minder snel en soepel naar binnen glijden waardoor je meer kracht bij moet zetten. Dit leidt tot meer ongemak en pijn. Bij inbrengen van de penis plug houd je de penis altijd recht omhoog zodat je kunt zien hoe ver de penis plug naar binnen gaat. We adviseren om altijd glijmiddel op waterbasis te gebruiken zodat de penetratie soepel verloopt. Hiermee verminder je ook de kans op irritaties en pijn. Let altijd op dat de penis plug niet met kracht naar binnen wordt geduwd maar geef altijd zacht lichte duwtjes. Merk je enigszins ongemak tijdens penetratie, staak dan onmiddellijk het gebruik.

Hoe gebruik je een dilator?

De voorzorgsmaatregelen bij dilators zijn hetzelfde als bij penis plugs. Goed steriel houden van het speeltje is erg belangrijk zowel voor als na gebruik. Een dilator wijkt af van een penis plug in gebruik omdat deze geen stop heeft. Dit betekent dat er geen voorgeschreven diepte is en de dilator, indien mogelijk, helemaal naar binnen kan. We hoeven je niet te vertellen dat dit enigszins gevaarlijk kan zijn zonder de nodige ervaring. Hoe dieper en wijder de dilator de plasbuis penetreert, des te meer kans je loopt op pijn en letsel.

Vanwege deze inherente eigenschappen van dilators is het daarom van belang dat je uiterst voorzichtig te werk gaat tijdens het inbrengen en gebruiken van het speeltje. Gebruik altijd voldoende glijmiddel om de kans op schade en ongemak te verminderen en ga niet overhaastig te werk. Vermijd ook zoveel mogelijk kracht wanneer de plasbuis wordt gepenetreerd en forceer niets. Merk je enig ongemak of stekende pijn, staak dan onmiddellijk het gebruik. Zorg bij partnergebruik dat dit ook duidelijk is bij diegene die de dilator vast heeft. Wanneer het niet duidelijk is voor diegene, is de kans op lichamelijk letsel namelijk erg groot.