Wat is dilator; een introductie in ‘Sounding’

11 Mei 2022

Bij veel mensen zal sounding vreemd in de oren klinken en een link naar een bepaalde sextoy lijkt niet vanzelfsprekend. Nee, het gaat in dit geval over dilators en stimulatie van de plasbuis. Vind je dit  een vreemd idee en twijfel je over de veiligheid van sounding, dan ben je niet de enige. In de BDSM scene is sounding en het gebruik van stimulerende speeltjes voor de plasbuis namelijk al langere tijd erg populair. Met de opkomst van nieuwe materialen en beginnersvriendelijke ontwerpen is sounding tegenwoordig steeds populairder en veel mannen willen hiermee experimenteren. In deze blog gaan we het hebben over deze mannelijke sextoy en waarom veel mannen het stimuleren van de urinebuis erg opwindend kan zijn.

Het stimuleren van de plasbuis

Sounding zorgt voor een seksueel prikkelend gevoel van de plasbuis en de penis. Bij veel mannen geeft dit een opwindend gevoel dat je kunt vergelijken met een buttplug maar dan voor de penis. Hierom worden deze speeltjes ook wel penis plugs genoemd. Met een grote stop aan het uiteinde plug je als het ware de plasbuis. Een ander overkoepelende naam voor deze speeltjes is een dilator. Door de juiste dilator uit te kiezen is het mogelijk voor alle mannen om van sounding te kunnen genieten. Het uitrekken en penetreren van de penis geeft een onderdanig gevoel en wordt daarom vaak gebruikt in onderdanige rollenspelen.

Welke type dilator heb ik nodig?

Conform jouw eigen keuze in ontwerp en afmeting wordt een dilator altijd naar binnen geschoven wanner de penis half-stijf is. Dit zorgt namelijk voor de meest soepele ervaring en verklein je de kans op ongemak. We hoeven vast niet uit te leggen waarom je dit heel voorzichtig moet doen en dat je vooraf voldoende glijmiddel moet gebruiken. Begin altijd met de kleinste maat en kies als beginner altijd een dilator met een brede stop. Zo is de maximale veilige lengte van de dilator al vastgesteld en weet je zeker dat de penis plug niet naar binnen schiet.

Ben je iets gevorderd en wil je graag de plasbuis trainen voor grote en lange varianten, dan is het beter om te kiezen voor een dilator zonder stop maar met een uitlopende einde. Hiermee is het mogelijk om met de dilator dieper en breder te gaan. Vanwege de oplopende dikte merk je vanzelf waar jouw limiet ligt. Let wel op dat je niet te snel penetreert. Dit kan namelijk zorgen voor ernstig letsel aan de plasbuis. We zullen verder in deze blog nog beide varianten nader toelichten betreffende de voor- en nadelen.

Hoe gebruik je een dilator?

Nadat je de juiste type dilator hebt uitgekozen kun je met deze de eerste stappen zetten in het sounden van de plasbuis. Zorg altijd van te voren dat de dilator hygiënisch is door deze voor en na gebruik te reinigen met een neutraliserend middel. Dit kan zowel met een desinfecterende toycleaner of reinigings alcohol. Zo voorkom je dat er bacteriën en vuil in de plasbuis komt en is de kans op infectie minimaal. Vergeet ook niet eerst goed van te voren de penis en plasbuis goed schoon te maken zodat er geen uitwendige vuil naar binnen kan.

Het inbrengen van de dilator is het meest eenvoudig wanneer de penis in halfstijve toestand is. Wanneer de penis stijf is kan het inbrengen van een langere dilator ongemakkelijk aanvoelen en is de kans op ongemak een stuk groter. Wanneer de penis te slap is zal het inbrengen van de dilator wat pijnlijker aanvoelen. Hierom is het advies om de dilator in te brengen voordat deze helemaal stijf is.

Voer het uiteinde langzaam naar binnen en houdt hierbij de penisschacht richting jouw zicht zodat je de dilator goed kunt zien. Zorg hierbij dat je extra aandacht geeft aan de eerste centimeter. Wanneer je hierbij pijn ervaart stop je met het inbrengen en wacht je even totdat de pijn weg trekt. Het is trouwens normaal dat de eerste centimeter licht prikkelend zal aanvoelen. Voelt alles goed en geniet je van de prikkeling, dan kun je vervolgens, stap voor stap, dit herhalen bij elke centimeter. Duw nooit te hard en wees altijd voorzichtig bij het inbrengen zodat  de plasbuis niet geïrriteerd raakt. Merk je meer pijn dan fijn, dan dien je het gebruik meteen te staken.

Vergeet niet om na gebruik de dilator, zoals eerder is aangegeven, te desinfecteren voordat je deze weer op gaat bergen. Hiermee voorkom je dat er bacteriën ophopen die vervolgens de plasbuis kunnen infecteren. Het hygiënisch reinigen dient zowel voor en na gebruik plaats te moeten vinden om zeker te zijn dat de dilator steriel is.

Wat zijn de verschillende dilators?

We hebben al kort besproken welke dilator aan te bevelen is voor beginners en voor ervaren gebruikers. Naast het onderscheid voor beginners en gevorderden zijn er nog een aantal kenmerken waar jij jouw keuze op kan baseren. Zo is het gekozen materiaal van invloed op comfort en flexibiliteit. Een siliconen dilator is flexibel en zorgt voor hoog comfort tijdens gebruik. Dit geeft de drager een zeer ontspannend gevoel en vanwege de flexibiliteit gaat een siliconen dilator veel comfortabeler naar binnen. Ben je op zoek naar maximale stimulatie, dan is de keuze voor een solide dilator een betere keuze.

Een solide dilator kan gemaakt zijn van metaal of ABS kunststof. Een metalen dilator is altijd hoogwaardig afgewerkt en zal niet snel beschadigen. Hiernaast is deze eenvoudig te reinigen omdat een gepolijste afwerking voorkomt dat vuil en bacteriën in het materiaal komt. Kies je voor een metalen dilator, dan kies je voor kwaliteit en hoogwaardigheid. Vergis je niet, ook bij metalen penis plugs dien je deze goed te moeten reinigen voor en na gebruik.

Naast het gekozen materiaal kunnen dilators of penis plugs ook voorzien zijn extra stimulerende eigenschappen. Dit kan door passieve en actieve stimulatie. Bij passieve stimulatie kun je denken aan extra ribbels en stimulerende bolletjes die zorgen voor een intenser gevoel. Door licht met de dilator te stoten zorgt je dat de plasbuis constant wordt gestimuleerd. Kies je voor actieve stimulatie dan houdt dit in dat de dilator voorzien is van een motor die zorgt voor vibraties of schokken. Hiermee is de vibrerende dilator veelzijdiger en kun je handsfree genieten van een heerlijk stimulerend gevoel die je ook nog eens kunt afwisselen.

Hoe reinig je een dilator?

Een dilator is een speeltje dat je niet kunt vergelijken met andere toys als het aankomt op de reiniging. Omdat de plasbuis veel gevoeliger is voor vuil en schadelijke bacteriën kan slechte hygiëne op den duur tot ernstig letsel leiden. Hierom dien je extra voorzorgsmaatregelen te moeten treffen bij hygiënisch reinigen van de dilator. Merk je tijdens gebruik van een dilator pijn, dan dien je altijd het gebruik te moeten staken uit veiligheid. Een ontstoken plasbuis is namelijk extra vatbaar voor infecties waardoor deze verergeren wanneer je doorgaat met stimulatie. Let hier dus altijd goed op.

Het hygiënisch reinigen dient, zoals je nu wel weet, altijd vooraf en na gebruik plaats te vinden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de sound in kokend water te houden voor 1 minuut echter raden we dit af. Gezien er verschillende materiaalsoorten worden gebruikt bij dilators kan het voorkomen dat synthetische materialen de temperatuur niet aan kunnen. Dit zal leiden tot het blijvende beschadiging van de dilator. Daarnaast kan het voorkomen dat de dilator te heet is voor gebruik na reiniging met komend water waardoor het niet geschikt is voor gebruik.

Voor de meest eenvoudig en effectieve reiniging is een desinfecterende toycleaner gebruiken de beste keuze. Naast een goede reiniging droogt een desinfecterende toycleaner binnen enkele seconden op. Zo voorkom je dat je lang moet wachten voordat de dilator droog is zodat je deze kunt gebruiken.