Hoe onderhoud je jouw seksspeeltje?

  • Geplaatst op
  • 0
Hoe onderhoud je jouw seksspeeltje?

Wanneer je begint aan jouw eerste, en hopelijk niet het laatste seksspeeltje, is het belangrijk dat je goed weet hoe je de speeltjes onderhoudt. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je langer kunt genieten vanwege de verhoogde levensduur, en niet te vergeten, het hygiëne aspect. Wanneer het speeltje niet hygiënisch is, dan kan dat mogelijk tot infecties leiden en kunnen er nare situaties ontstaan die je liever niet hebt.

Zo zijn er voorbeelden van infecties en andere SOA’s die middels een onhygiënisch speeltje over is gedragen. We gaan kort in dit artikel uitleggen wat je het beste kunt doen en wat je beter achterwege kunt laten.

Zoek in ons assortiment naar de goedkoopste glijmiddel en toycleaners voor al jouw seksspeeltjes. We zorgen dat jouw online aankoop de volgende dag wordt bezorgd.


De basis van onderhoud

Voor veel mensen die een seksspeeltje gebruiken is het onderhoud het laatste waaraan ze denken wanneer ze net klaar zijn. Het speeltje wordt meestal met een doekje afgeveegd en dan weer de kast in gezet. Wanneer je het speeltje weer wilt gebruiken is het laatste wat je wilt doen, het speeltje nog te moeten schoonmaken.

Door de zuren in vaginaal vocht kan de PU coating van het speeltje sneller slijten waardoor er op den duur schilfertjes ontstaan die zorgen voor een ruw effect tijdens gebruik. Naast beschadiging kan er daarnaast schimmel ontstaan wanneer het speeltje niet goed schoon is gemaakt na gebruik.

Wanneer je jouw speeltje voor het eerst binnen hebt, dan is het beste om deze eerst aan een grondige inspectie te onderwerpen voordat je het gaat gebruiken. Door goed te inspecteren kun je zien of er fabrieksfouten en of beschadigingen hebben plaatsgevonden. De kans is erg klein maar mocht je zoiets meemaken, dan is de veiligheid ook niet meer gegarandeerd. Het is erg jammer wanneer je dit pas na gebruik achter komt.

Controleer ook altijd of het speeltje niet toevallig is gebruikt. Ook hier is de kans erg klein maar het is toch even goed om dit te checken.


Het speeltje delen

Ben je van plan om het speeltje te delen met jouw vriendin of partner, zorg dan dat deze afgewerkt is met een coating en niet poreus is. Een poreus speeltje is meestal gemaakt van latex, rubber, kunsthuid of jelly. Deze speeltjes hebben minuscule gaatjes die je niet met het blote oog kunt waarnemen waar bacteriën zich kunnen nestelen. Het gebruikte materiaal is meestal erg zacht en dient ook alleen voor eigen gebruik.

Wil je toch een seksspeeltje delen, zorg dan dat de gebruiker een condoom gebruikt. Zo voorkom je eventuele overdraagbare infecties en weet je zeker dat je veilig aan de slag kan zonder zorgen.


Gebruik van een toycleaner

 
Niet elk speeltje reinig je op dezelfde manier en er zijn verschillende reinigingsmethoden die je kan toepassen. Het meest hygiënische en efficiënte manier is het gebruik van een toycleaner spray. Het is altijd van belang om eerst te kijken of de toycleaner dermatologisch getest is om te voorkomen dat je eventueel allergische reacties kunnen ontstaan.

Deze toycleaners zijn meestal voorzien van een spuitdop waardoor deze gemakkelijk in gebruik is. Na het aanbrengen op een doekje of op het speeltje zelf, zullen de nare geurtjes en viezigheden snel weggewerkt worden. Let goed op dat het gehele oppervlak behandeld wordt en dat je alles goed weg wrijft nadat deze enkele seconden heeft ingeweekt. Nadat de vloeistof is opgedroogd, dit zal in enkele seconden plaatsvinden, kun je het speeltje veilig opbergen.

Wil je het zeker weten dat alles goed en grondig schoon is, dan kun je alsnog het speeltje onder de hete kraan houden. Door de hitte van het water, weet je honderd procent zeker dat er geen bacteriën achterblijven. Droog het speeltje goed af en berg deze op een plek waar geen vocht of zonlicht bij kan komen.


Het gebruik van een vaatwasser

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord van een vriendin of gelezen op het internet; speeltjes kunnen ook in de vaatwasser om deze te reinigen. Hier moeten we natuurlijk wel even een kanttekening bij plaatsen; dit geldt enkel voor speeltjes zonder accu of batterij. Wanneer een speeltje elektrisch is, kunnen de hoge temperaturen van de vaatwasser deze snel kapot gaan. Daarbij is het ook zo dat door de hoge druk of eventueel de schommelingen deze beschadigt raken.

Over het algemeen zijn anale speeltjes en dildo’s geschikt voor de vaatwasser. Let ook op dat je deze zonder wasmiddel schoonmaakt. Door de aanwezigheid van chemische bestanddelen is de kans groot dat de coating van het speeltje op een gegeven moment erodeert. Hierdoor is het speeltje op den duur beschadigd en kun je deze niet meer veilig gebruiken.


Met zeep en water

Als je let op eenvoud dan is het gebruik van milde antibacteriële zeep en warm water onder de kraan het meest logisch. Voor veel mannen en vrouwen is dit vanzelfsprekend zoals het schoonmaken van alle andere dingen. Wanneer je gebruik maakt van milde zeep, zorg dan dat deze een antibacteriële werking hebben.

Soortgelijke zeep is overal verkrijgbaar en goedkoop in aanschaf en hoogstwaarschijnlijk heb je dit al in jouw keukenkast. Heb je een speeltje met veel ribbels en gleufjes, dan is het gebruik van een wattenstaaf aan te bevelen.


Met natte antibacteriële doekjes

Een antibacterieel doekje is gemakkelijk in gebruik en gebruikt deze om het speeltje na gebruik om deze goed en hygiënisch schoon te maken. Nadat je met het doekje het speeltje hebt schoongeveegd, zorg dan je deze nog met heet water afspoelt onder de kraan. Hiermee weet je zeker dat alle bacteriën gedood wordt. Droog het speeltje daarna af en klaar is kees.


Schoonkoken van speeltjes

Voor het doden van bacteriën is uitkoken in een pot of pan de meest effectieve manier. Zet jouw speeltje in een pot met kokend water en laat deze een kleine minuut uitkoken. Laat het speeltje daarna afkoelen op het aanrecht en gebruik geen koud water. Hiermee voorkom je dat door de temperatuurswisseling van heet naar koud het speeltje kan scheuren. Let op dat het uitkoken van speeltjes enkel geschikt is voor producten die niet elektrisch zijn.


Speeltjes met batterijen

Zorg bij het onderhouden van jouw sekspeeltjes dat je de batterijen verwijderd tijdens het opbergen. Deze kunnen namelijk gaan lekken en corroderen wanneer de batterijen van slechte kwaliteit zijn. Het zou zonde zijn wanneer het speeltje daaronder gaat lijden en je een nieuwe moet aanschaffen.


Glijmiddel

Sekspeeltjes gebruiken in combinatie met glijmiddel op waterbasis zorgt voor een heerlijk natuurlijk effect waardoor het fijner genieten is. Wat veel gebruikers niet weten is dat het gebruik van glijmiddel daarnaast goed is voor onderhoud van jouw speeltje. Omdat het glijmiddel een beschermend laagje achterlaat tijdens gebruik, is deze daarom ook minder belastend voor de PU coating van veel speeltjes. Hierdoor zullen scheurtjes ook minder vaak ontstaan en is het speeltje na gebruik ook eenvoudiger om schoon te maken.

Bij anale speeltjes is het gebruik van glijmiddel een absolute aanrader gezien de anus zelf geen vocht aanmaakt. Gebruik voor onze toys altijd glijmiddel op waterbasis omdat deze veilig zijn voor de huid en natuurlijk wordt opgenomen in jouw lichaam. Gebruik je glijmiddel op waterbasis, dan is deze ook gemakkelijk schoon te maken na gebruik.


Het opbergen van jouw seksspeeltje

Zorg tijdens het opbergen van jouw sekspeeltje dat je deze in een droge omgeving plaatst waar geen direct zonlicht bij kan. Wanneer deze aanwezig is, gebruik dan altijd het opbergdoosje/zakje die bij het speeltje zit. Hiermee voorkom je dat stof zich op het speeltje kan ophopen. Het nadeel van stof op jouw speeltje is dat deze van te voren nog schoongemaakt moet worden voordat je het kunt gebruiken. Onthoud altijd dat goede zorg altijd bijdraagt aan een langere levensduur van jouw seksspeeltje.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.