Hoe neem je meer initiatief in de slaapkamer?

13 Juli 2023

Initiatief nemen op de slaapkamer. Een onderwerp waar je zeker mee te maken gaat krijgen naarmate de liefdesrelatie vordert. Zeker wanneer jullie in het begin gewend zijn om elke dag als konijnen tekeer te gaan. Laten we eerst zeggen dat jij niet de enige bent wanneer het initiatief tot seks niet gelijk verdeeld is. Het voelen van onzekerheid, en het gevoel dat de lust niet meer van beide komt, zijn onderwerpen die we in deze blog behandelen. Relatieproblemen vloeien alleen voort wanneer onzekerheid de overhand neemt. We gaan je vertellen hoe je de valkuilen tot onzekerheid kunt vermijden. Met deze blog willen we ook toelichten dat onzekerheid niet persé leidt tot lustvermindering. Ben je nieuwgierig, lees dan vooral verder!

Verschillende rollen binnen de relatie

Binnen een relatie is de verstandhouding tussen beide partners in de meeste gevallen ongelijk. Zo is de dominante rol vaak weggelegd voor de man terwijl de vrouw zich onderdanig opstelt. Je raad het eigenlijk al, de man neemt in de meeste gevallen initiatief tot seks terwijl de vrouw meer afwachtend is. Altijd als vrouw af moeten wachten is daarom niet aan te bevelen. In alle gevallen leidt een afwachtende houding tot irritaties. Je merkt dit misschien ook binnen andere relationele kringen zoals bij vrienden en familie. De beste relaties hebben altijd een wisselwerking tussen initiatief nemen en afwachtend zijn. Dit geldt zondermeer ook voor seks initiëren tussen jij en jouw partner.

Hoe pak je deze situatie aan?

Seks is geen taboe in jullie relatie en praten hierover hoeft zeker niet een lastig onderwerp te zijn. Zeker wanneer jullie beide merken dat de frequentie steeds lager wordt, kunnen beide partijen dit balletje opwerpen. Let wel op dat je hier niet te lang mee wacht. Uit onderzoeken komt namelijk naar voren dat meteen actie ondernemen altijd voor de beste resultaten zorgt. Wacht je hiermee te lang dan is het ook veel moeilijker om dit recht te trekken. Open zijn over jouw gevoelens blijft essentieel. Zeker wanneer het over seks en initiatief gaat.

Praten over seks met een erotisch en speels tintje

Praten over seksuele opwinding en meteen actie ondernemen. Dit hebben we hiervoor beschreven en kun je ook zien als de eerste stappen die je neemt. Begin over wat jullie fijn vinden tijdens de seks en waarom dit nu minder is geworden. Wees eerlijk naar elkaar toe en wees niet boos wanneer het antwoord je niet bevalt. De verwachtingen over seks zijn punten waar je meteen aan kan werken. Zo ontdek je ook nieuwe dingen van elkaar en leren jullie elkaar weer kennen. Wil je op een leuk en ondeugende manier de situatie ‘aanpakken’, speel dan samen een erotisch spelletje. Erotische dobbelstenen, of bordspellen, halen jullie uit de comfort zone en zorgt voor een speels en opwindende setting. Verschillende standjes uitvoeren, die jullie nog nooit hebben uitgevoerd, brengt seksuele spanning meestal weer terug. De seksuele draad is hierna eenvoudiger weer op te pakken.

Meer opwinding en onvoorspelbaarheid

Zodra jij en jouw partner de eerste stappen hebben gezet kun je door naar de volgende stap. Seksuele spanning creëren buiten jullie comfort zone en vaste locaties zijn goede laagdrempelige tips. Een ondeugend rollenspel pakje aantrekken en jouw partner hiermee verassen is hiervan een voorbeeld. Hebben jullie altijd seks op een vaste locatie, wissel deze dan af met een andere locatie. Doen jullie het altijd binnen, dan is het tijd om eens lekker buiten te gaan seksen. Door buiten jullie comfort zone te stappen zul je merken dat er vaker gesekst gaat worden. 

Geen liefde meer of gewoon een dipje?

Het kan uiteraard ook voorkomen dat het onderliggend probleem wat dieper ligt. Dit kan eigenlijk van alles zijn waar jij wellicht geen invloed op hebt. Anderzijds kan het ook gewoon voorkomen dat de liefde er gewoon niet meer is. Signalen dat er iets meer aan de hand is weet jij als partner het beste aan te voelen. Merk je bijvoorbeeld dat het gedrag van jouw partner compleet anders is dan voorheen, spreek je dan uit. Zeker wanneer er voor een langere tijd totaal geen seksuele spanningen meer zijn. Dit kan eenzijdig zijn vanuit 1 partner of kan door beide partners worden ervaren. Eerlijk zijn is hierbij erg belangrijk. Indien er geen liefde meer is, dan is het beter om dit gewoon uit te spreken.. Ontkennen jullie allebei, dan is de kans groot dat jullie lang blijven doorsukkelen en ongelukkig worden.

Seksdrive kun je vergelijken met een spier

Net als alle spieren moet je seks behandelen alsof het een spier is. Hoe vaker jullie het doen, des te sterker deze drive wordt. Wanneer de drive goed is zul je ook tijdens een dipje hier beter mee om kunnen gaan. Wanneer de seksdrive minder begint te worden kun je verschillende maatregelen treffen. Zoals voorheen besproken kun je de seksuele spanning weer ontsteken door spannende dingen samen uit te proberen. Diegene die het initiatief neemt zal ook merken dat de zin hierdoor de volgende keren toeneemt. Neem als het nodig is even tijd van elkaar zodat jullie beiden uitgerust zijn. Rust is belangrijk wanneer je je goed moet nadenken en relationele problemen wilt oplossen. Zorg hier dus ook voor als het nodig is.

De neerwaartse spiraal vermijden

Voor initiatief tot seks binnen je relatie, is het voor beide partijen belangrijk om te begrijpen dat de neerwaartse spiraal vermeden moet worden. Met elkaar praten over seks en de signalen herkennen zijn adviezen waar je het meeste aan hebt. Merk je dat de seks minder wordt, dan kun je het beste meteen actie ondernemen. Wanneer je alles laat gaan en hier geen aandacht aan besteed wordt alles alleen maar erger. Het onderliggend probleem kun je op verschillende manieren aanpakken. Zoals hiervoor is beschreven zijn de oplossing vrij eenvoudig. Seks spannender maken kan namelijk op verschillende manieren. Heb je deze adviezen opgevolgd en blijft seksuele opwinding nog steeds beperkt, dan is externe hulp een laatste middel. Seksuologen kunnen hierbij uitkomst bieden.