Hoe gebruik je vaginaballen?

30 Maart 2023

Spannend om te gebruiken en effectief in het verstrakken van de vagina. Vaginale ballen zijn niet alleen bedoeld als sextoy. Wat veel mensen niet weten is dat met de juiste vaginale ballen je kunt kiezen voor seksuele stimulatie, èn het trainen van bekkenbodemspieren. Vaginale ballen of Ben Wa ballen zijn sekspeeltjes in de vorm van enkele of aaneengeschakelde ballen. Deze worden vaginaal ingebracht en worden voor een korte periode gedragen. Dit kan voor seksueel genot en voor vaginale verstrakking zorgen. De liefdesballen zorgen in de vagina voor sperspannigen waardoor deze getraind worden en voor seksuele stimulatie zorgen. Wanneer je beweegt zullen deze ballen gaan bewegen waarbij de bekkenbodemspieren worden gestimuleerd.

Wat zijn kegelballen?

Vaginale ballen, liefdesballen, Ben Wa ballen en kegelballen zijn eigenlijk allemaal synoniemen voor hetzelfde speeltje. Deze worden vaak door elkaar gebruikt maar feitelijk komt het op hetzelfde neer. Bewegende ballen binnen de vagina die bij bewegingen de bekkenbodem stimuleren. Qua vorm en materiaal kunnen Ben Wa ballen verschillend zijn. Zo kun je denken aan siliconen coatings en verschillende gewichten. Ben je op zoek naar meer intensiteit, dan zijn ook liefdes ballen verkrijgbaar met actieve vibraties.

Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren heb je tegenwoordig voldoende keuze bij het uitkiezen van deze seksballen. Gebruik je regelmatig deze vaginale ballen, dan zul je na verloop van tijd opmerken dat normale seks een stuk intenser aanvoelt. Dit komt door het verstrakkend effect op de vagina wanneer je de liefdesballen regelmatig gebruikt.  

Voor wie zijn vaginale ballen?

Liefdesballen en vaginale ballen zijn primair gericht op volwassen vrouwen die (net) kinderen hebben gekregen. Na het krijgen van kinderen wordt seks bij deze vrouwen vaak als minder intens ervaren. Dit geldt ook tijdens het masturberen en eventueel ook het verkrijgen van orgasmes. Door het verwijden van de vagina en lossere bekkenbodemspieren geeft gebruik van liefdesballen hierom positieve resultaten. Voor deze vrouwen zijn liefdesballen dus uitermate geschikt om ze weer jong te laten voelen.

Naast oudere vrouwen worden Ben Wa ballen ook gebruikt door jonge vrouwen met vaginisme. Hierbij zorgt de angst voor penetratie dat de vagina niet volledig kan ontspannen. Seks kan dan onaangenaam aanvoelen en kan zelfs als pijnlijk worden ervaart wat niet goed is. Door gebruik te maken van vaginale ballen kan vaginisme voor deze vrouwen worden ‘behandeld’. Zo raakt de vagina meer gewend aan een gevuld gevoel en zal angst voor penetratie vanzelf verminderen.

Wat zijn de voordelen van vaginale ballen?

Naast seksuele stimulatie, en het bevorderen van genot tijdens seks, hebben vaginale ballen nog andere eigenschappen. Zo krijgen vrouwen die last hebben van incontinentie positieve resultaten door regelmatig Ben Wa ballen te gebruiken. Orgasmes die een stuk intenser aanvoelen is het meest gehoorde voordeel wanneer vaak met kegelballen getraind wordt. Hiernaast is het ook gewoon als sexspeeltje te gebruiken voor solo genot tijdens eenzame avonden. Bekkenbodemspieren trainen levert ontzettend veel voordelen op bij vrouwen. Niet alleen een simpel sextoy dus.

Hoe draag je vaginale ballen?

Het gebruik van liefdesballen kan voor velen, zeker de eerste keren, niet tot optimaal genot en effect leiden. Onafhankelijk van de type kegelballen zijn er algemene stappen die je op kunt volgen voor de beste werking en ervaring. Deze stappenplan lichten we hieronder toe waardoor je als beginner, en als gevorderde, alles uit jouw vaginale ballen haalt.

  1. Kegelballen inbrengen

Een belangrijk onderdeel, zeker voor beginners, is het goed inbrengen van de Ben Wa ballen. Voor de één vrij eenvoudig en voor de ander een hele klus waar vanalles fout gaat. Om te beginnen is zorgen voor een ontspannen setting essentieel. Gebruik de liefdesballen daarom in een omgeving waar je zeer snel op je gemak voelt, en rustig kunt genieten zonder afleiding. Naast een rustige omgeving is een ontspannen gevoel even belangrijk voor een optimale werking van Ben Wa ballen. Inbrengen van de balletjes gaat dan een stuk eenvoudiger.

  1. Gebruik glijmiddel op waterbasis

Bij het inbrengen dien je ook altijd glijmiddel op waterbasis te gebruiken voor een soepele penetratie en fijn gevoel. Breng de ballen voorzichtig naar binnen in een licht gehurkte houding. Dit kan het beste door lichte druk, vanuit jou wijsvinger en duim, op de ballen te leggen waarna je deze rustig naar binnen brengt. Eenmaal ingebracht laat je eerst de vagina wennen aan het gevoel voordat je weer opstaat.

  1. Geen angst hebben

De angst dat de ballen vast blijven te zitten in de vagina is ongegrond maar toch zijn veel vrouwen hiervoor bang. Door de grootte van de liefdesballen kunnen deze vrijwel nooit vast komen te zitten in de vagina. Wanneer je toch twijfelt kun je altijd kiezen voor vaginale ballen met een retourkoordje. Kies je voor losse ballen, dan hoef je zeker geen zorgen te maken dat de ballen vast komen te zitten. Na de eerste keer zul je meteen zien dat dit een ongegronde angst bij het gebruik van Ben Wa ballen.

  1. Dragen van de vaginale ballen

Na het inbrengen van de liefdesballen ben je toe aan het gebruik of dragen van deze kegelballen. Wanneer je nog in een gehurkte houding zit kun je nu rustig opstaan met de ballen in de vagina. De eerste keer zal misschien anders aanvoelen dan tijdens het inbrengen. Dit is volkomen normaal en niets om je zorgen om te maken. Door de zwaartekracht zullen de liefdesballen naar onder trekken waardoor de bekkenbodemspieren samen gaat spannen.

  1. Hoe lang draag je vaginale ballen?

Vaginale ballen kunnen voor verschillende periodes, door de dag heen, worden gedragen. Beperk wanneer je beginner bent de draagperiode tot ongeveer 15 minuten per keer. Dit zorgt voor een natuurlijke gewenning van de vagina aan de kegelballen. Het aanspannen van de bekkenbodemspieren gebeurt onbewust wanneer de ballen worden ingebracht. Door heen en weer te bewegen met de heupen zullen de ballen bewegen binnen de vagina. Dit zorgt ook voor een opwindend en stimulerend effect.

  1. Oefeningen voor bekkenbodemspieren

Richt jouw focus op het verstrakken van de vagina en het bekkenbodem, dan is het raadzaam om hierbij oefeningen uit te voeren. Houd wel rekening mee dat deze oefeningen minimaal 3 tot 4 maal per week moeten worden uitgevoerd voor 6 maanden. Wanneer je minder vaak traint zijn de resultaten namelijk verwaarloosbaar. De verschillende bekkenbodem oefeningen kun je eenvoudig op internet vinden. Ben je beginner, kies dan voor een oefening die specifiek gericht is op beginners. Na enige ervaring kun je met alle oefeningen aan de slag waardoor je naast een  strakke vagina ook seksueel geniet van de liefdesballen.